Transvitaal-Forum

https://www.memotrip.nl/kijkaan/transvitaal
Flow en Piekervaringen
Gepost door : Csikszentmihalyi
Op: 16/06/2010 07:55
Wat is flow?
Kan meditatie je helpen flow te ervaren en wat kan flow voor je betekenen?
Ken je die momenten dat je even alle dagelijkse beslommeringen achterlaat door een unieke ervaring? Zo'n moment dat je even helemaal in een gebeurtenis opgaat en alles om je heen vergeet. Stel je eens voor dat je op de top van een berg staat en je verrast wordt door het waanzinnig uitzicht. Stel je eens voor dat je naar een concert gaat en de muziek een kippenvel moment bij jou weet op te roepen. Stel je eens voor dat je naar beneden stort tijdens een bungy jump. Stel je voor dat je met je beste vrienden/innen een half uur de slappe lag hebt gehad. Stel je voor dat je waanzinnig verliefd voor het eerst met elkaar zoent. Bovenstaande momenten zijn allemaal piekervaringen waarin je meestal helemaal in het moment opgaat.Deze optimale staat van ervaring wordt in de literatuur ook wel 'flow' genoemd. In de sportwereld wordt het fenomeen onder de naam 'the Zone' beschreven. In deze sectie wordt nader ingegaan wat deze term, flow, nu precies betekent.

Psychische Entropie
Onze hersenen krijgen ieder moment een gigantische hoeveelheid informatie te verwerken en willen we deze goed kunnen ordenen en verwerken moeten we kunnen focussen, concentreren en organiseren. Precies de eigenschappen waarop we kunnen oefenen bij het mediteren. Lukt het niet om te focussen, concentreren en ordenen, dan verkeren we in een toestand van psychische entropie. Deze toestand wordt gekenmerkt door innerlijke wanorde, negatieve emoties of het onvermogen om doelbewust te handelen.

Wat is Flow en hoe kom je in een staat van flow?
Flow is precies de tegenovergestelde toestand van bewustzijn waarin orde, positieve emoties en vermogen om doelbewust te handelen regeren. De term flow, optimale staat van ervaring is voor het eerst gelanceerd door Csikszentmihalyi. Hij noemde de piekervaringen 'flow', omdat de respondenten van zijn onderzoek aangaven dat een dergelijke staat moeiteloosheid, spontaniteit, gevoel van onoverwinnelijkheid en een 'go with the flow' gevoel met zich meebrengt. The zone, de sportvariant van flow verschilt in het feit dat als je tijdens het sporten into the zone gaat je ook boven je normale prestaties uitstijgt in tegenstelling bij flow waardit geen noodzakelijke voorwaarde is. In zijn boek creativiteit geeft hij kenmerken aan waaraan over het algemeen een flow ervaring voldoet. Deze kenmerken kunnen ons verder helpen om vaker situaties van flow in ons dagelijks leven te creŽren. Laten we deze kenmerken bekijken aan de hand van een flow ervaring van een golf pro die zijn beste rondje op de green ooit loopt.

Meer op:
http://www.abc-van-meditatie.nl/meditatieenjij/flow.asp

| Terug naar Topics overzicht | | Plaats een reactie|

Gepost door: Makan
Op: 27/01/2013 16:03
sidhadorp.nl gaat over een unieke woonwijk in Lelystad waar bewoners dagelijks mediteren. Dagelijks mediteren ook de leerlingen van de basisschool met 108 leerlingen. Verder zijn er tal van voorzieningen als een vegetarisch restaurant, een ayurvedisch gezondheidscentrum, een natuurvoedingswinkel en tal van alternatieve therapeuten.


| Terug naar Topics overzicht | | Plaats een reactie|
| FreeGoodies | Algemene vragen forum | Albumsindex | UsenetChart |